Az eddigiek során az alábbi rendezvények kerültek megszervezésre a projekt keretében (a program, a prezentációk, a beszámolók a Letöltés menüpont alatt érhetők el):   

Impulzus? Integráció? Konkurencia? A nyitott munkaerőpiacok hatása az Ausztria és Magyarország közti határközeli gazdasági térségre

Milyen hatásai voltak a munkaerőpiac megnyitásának az osztrák és magyar munkaerőpiacra és a gazdasági térségre? Mennyire hatékony a bér –és szociálisdömping törvény? Milyen hiányosságai vannak? Kik azok a magyarok, akik még most akarnak Ausztriába menni – milyen képzettségűek és mi motiválja őket? Szükség van még rájuk? Hogyan működik együtt az üzemeken belüli együttműködés? Létezik valaminek az elfojtása? Impulsreferátumokban és irányított beszélgetéseken és vitakörökben melyeken a közönség is részt vett, az ÖGB jogi tanácsadói, pénzügyi rendőrség, terület egészségbiztosító, s a munkaügyi kamara, az AMS tanácsadói, vállalkozók és üzemi tanácsok, és egy magyar munkavállaló nő betekintést adtak a hétköznapi gyakorlatba. A zárást az iparegyesület egy vezető közgazdászának előrejelzése adta. (Dátum, Helyszín: 2011.október 13., Mödling)

Mobilitás és flexibilitás a jövő Európájában - különös tekintettel Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria határtérségére.
Mi jellemzi a magyar munkavállalók tényleges mobilitási hajlandóságát? Milyen végzettségek keresettek a munkaerőpiacon – és ehhez képest milyen szakmákat választanak a fiatalok? Milyen kihívásokkal kell szembesülni a munkavállalóknak a jövőben azért, hogy „használhatók” maradjanak? Milyen lépéseket tesznek a vállalkozások a legjobb munkavállalók megszerzéséért? Európai perspektívák, nemzeti stratégiák és gyakorlati inputok kerültek prezentálásra a nyitóelőadás és a moderált kerekasztal-beszélgetés keretében. (Helyszín és időpont: Győr, 2011. június 7.)

Új elvárások és alkalmazkodás a megváltozott munkaerőpiacon: szakképzés – hiányszakmák
Milyen szükségletek és várakozások jellemzőek ma a jelenlegi szakképzési rendszerre vonatkozóan? Mit lehet tenni az egyes szakmákban állandósult szakmunkáshiány ellen? Milyen bevált gyakorlatok léteznek ezen a téren? A NetLab projekt 2. hálózati találkozója keretében osztrák és nyugat-magyarországi vállalkozók, szakmunkásképző iskolai tanárok, szociális partnerek, munkaügyi kirendeltségek és egyéb szakemberek folytattak eszmecserét különféle tapasztalataikról és álláspontjaikról. (Helyszín és időpont: Győr, 2011. január 25.)

A munka világának jövője

Hogyan zajlik majd a munkavégzés a jövőben? Milyen szakképzettségeket iránt lesz kereslet? Milyen elvárások lesznek a cégekkel szemben? Ilyen és hasonló, a munka világának jövőjével, a szükségessé váló intézkedésekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott a 2. szakmai konferencia. Munkaerő-piaci és gazdasági szakemberek előadásai, kerekasztal-beszélgetés, valamint Andreas Reiter jövőkutató nyújtott bepillantást Industrieviertel, Burgenland és Nyugat-Magyarország régió helyzetébe és a rájuk váró kihívásokra a NetLab projekt konferenciáján.
(Helyszín és időpont: Katzelsdorf, 2010. június 8.) Fiatalok. Lelekesek. Szakképzettek. És nincs munkájuk.


Fiatalok munkanélküliségének és a szakamai képzettségek kritikus vizsgálata és gyakorlati tapasztatai voltak a „Hálózati találkozó” központi témái, melynek keretében szakértők, fiatalok, ifjúsági tanácsadók, szociálisdolgozók, a regionális szociális partnerintézmények és a munkaügyi hivatal képviselői megpróbáltak impulsnyilatkozatokból, kiscsoportos vitákból és a „Bevált gyakorlatok”-ból a fiatalok munkanélküliségének kiváltó okaira és a megoldásra következtetni. (Dátum, helyszín: 2009.10. 28., Neunkirchen)A krízis mint lehetőség? (Új) Utak a válság kezelésére

Miután a kitűnő magyar gazdasági szakértő, Vértes András bemutatta a kiutat a gazdasági válsából, Mag. Karl Fakler (Alsó-Ausztriai Munkaügyi Hivatal tartomány vezetője) és magyar kollégája, Kiss Ambrus (Nyugat-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ vezérigazgatója) betekintést engedtek az ő általuk elképzelt intézkedésekről a munkanélküliség ellen. Ezekután egy tanulmányt mutattak be, amit a NetLab projekt keretében készítettek,melyenek témája „Kivárni vagy felmondani”, és a „Ne jajgass, hanem tegyél ellen – a szocíális partnerek kihívásai” mottóhoz kapcsolódóan megvitatták. (Dátum, helyszín: 2009.06.10., Bük)
Munkaerőpiaci konferencia Dr. Erhard Busekkal, azaz NetLab nyitánya

„Hol lesz a jövőben szükség határokra Európában – politikailag, gazdaságilag, sociálisan?” és a „Határtalan munkaerőpiaci kihívások és lehetőségek Európában” kérdésekből kiindulva mutatták be a NetLab projekt partnerei kb. 90 részvevő elött az „Európai kihívások regionális megoldásai – az osztrak magyar munkaerőpiac és a NetLab projekt”-et. (Dátum, helyszín: 2008. 11. 12, Oberwaltersdorf)

 

Home > Rendezvények
Deutsch Magyar